За читалището

1559388_797812840281793_8648069332194572911_o      Народно читалище „Просвета”- Свиленград е основано през 1870г. и е едно от първите читалища в България. То е първото, към което е открит клон на читалището извън територията на Р България- На 08.09.2008г., в съответствие със Закона за Народните читалища,  бе учреден клон на НЧ „Просвета- 1870“, който развива дейност на територията на Българската православна църква „Св. Георги” в гр. Одрин- Р Турция.

През 2015г. читалището успешно приключи и отчете Проект „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” по Програма за трансгранично сътрудничество /ИПП/ България- Турция, Приоритетна ос 2 Повишаване качеството на живот , област на интервенция 2.1-  Опазване на околната среда, природата, историческото и културно наследство, за газификация и подобряване на читалищната сграда (общинска собственост) и подобряване дейността на институцията,  с партньорството на Община Къркларели,  Р Турция. Извършени бяха ремонтни дейности и газификацията. Доставено бе оборудване на кабинети, зала за презентации, арт- център и фоайета. Доставени бяха инструменти за духовия оркестър и оборудването на звукозаписното студио, костюми за колективите, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената. По проекта се създадоха добри взаимоотношения с партньорите ни от Община Къркларели. Проведоха се кръгла маса, Дни на турската култура в Свиленград и Дни на българската култура в Къркларели, заключителна пресконференция, издаден бе наръчник на културния гид.

На случаен принцип проектът ни бе избран за проверка от Европейската комисия, на която не бяха констатирани нарушения.

Проектът бе обявен и получи награда за най- успешен в областта на трансграничното сътрудничество България- Турция за целия програмен период 2007- 2013г. Той  е сред 15- те най- добри проекта по всички трансгранични програми, по които сключените договори са общо 672. Номинации са получили много проекти от цялата страна, разработени от общини, неправителствени организации, министерства, училища и др. Престижната награда обаче получи нашето читалище– за постижения в областта на трансграничното сътрудничество за целия програмен период 2007-2013 г. Това отличие е голяма отговорност за нас и е показател, че добри резултати се постигат с много работа. Още повече, че това е и първият голям проект по европейски програми, който читалището подготви и изпълни. Ръководството на НЧ „Просвета-1870“ изразява своята искрена признателност за ползотворното сътрудничество и отличната екипна работа към всички, участвали в реализирането на трансграничния проект „Преплетена култура без граници между приятели и съседи“.

През последните години читалището обогати културния календар с провеждане на много иновативни празници и събития. То е съорганизатор на две значими в  национален и международен мащаб събития, организирани в партньорство с Община Свиленград-  Националния поетичен конкурс „Жената- любима и майка” и МФФ „Песни и танци без граници”. През 2015 година и двете издания бяха юбилейни и се проведоха под патронажа на Министерство на културата. Големият интерес към тези събития сам по себе си е показател за изградения добър авторитет на Общината и Читалището в сферата на културата на национално ниво.  През 2015г. НЧ „Просвета- 1870” организира 53 самостоятелни културни инициативи и  мероприятия от културния календар на Община Свиленград. Клонът в Одрин има 14 инициативи. 29 са участията на колективите в събития на други партньорски организации.

В момента към читалището работят 11 колектива за любителско творчество- Представителен духов оркестър „К. Манов“ с диригент Васил Василев, Народен хор „Ст. Панайотов“ с ръководител Кичка Славова, Вокална група „Хармония” с ръководител Олга Трифонова, Женска фолклорна група с ръководител Димитрина Порязова, Детски театрален състав „Академия Млад актьор” с ръководител Ваня Стефанова, Танцов състав „Илинден” и Детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, Детска група за автентичен фолклор „Тракийска китка” с ръководител Виолета Карапеева, Рок група „0379“ с ръководител Атанас Костадинов, ВИГ „Приятели“ с ръководител Димитър Вълков, Детска вокална група „Весели звънчета“ с ръководител Татяна Балджиева, временно действаща Коледарска група; 4 школи по изкуствата- Школа по приложни изкуства и графика с ръководител Мария Кряскова, Школа по пиано с ръководител Олга Трифонова, Школа по акордеон с ръководител Красимир Киров, Школа по български народни хора с ръководител Галина Христова и 6 клуба- Фотография, Детска рисунка“, Кулинарен клуб, „Приятели на книгата“, Танцов клуб „Балкански ритми“- Одрин, Танцов клуб за хора „Свила“ .

 

 

  @   21 юни 2013
Темплейт: Zevion · Hostmonster Reviews в сътрудничество с My Wordpress Site. Поддръжка: Ясен Георгиев