Юбилеен концерт „Бюлбюли пеят“ по повод 15 години творческа дейност на ЖЕНСКА КАМЕРНА ФОЛКЛОРНА ГРУПА

Новини Брой коментари: 0

Има една магия, която хилядолетия пази българското. Тя е онзи трепет в сърцето, който усещаме, когато чуем гайда или кавал. Тя е онова чувство, което не може да бъде описано – то трябва да се види и преживее.
Тя е Българският фолклор- Вълшебна амалгама, цяла вселена от музика, танц, и шевици. Преплетената шарена черга, по която стъпваме, за да се върнем към корена, към своята неповторимост и идентичност. По която 15 години върви и вплита красотата на неповторимата българска народна песен и Женска камерна фолклорна група при НЧ „Просвета- 1870- Свиленград.
В контраст с модерното време и ритъма на съвременния живот, камерната група превръща фолклора във философия на своя живот. И това ги прави горди и щастливи. На 19 април те споделиха тези си чувства специално за свиленградчани!
Специални гости на юбилейния концерт „Бюлбюли пеят“ бяха народните певци Тодор и Донка Кожухарови, и г-н Никола Динков- Народен представител от 44-тото Народно събрание. С много настроение и непринуденост неусетно мина концертът, продължил повече от два часа! Поздрав- изпълнения към групата отправиха Натали Грозева, .децата от ДФГ „Тракийска китка“, НХ „Ст. Панайотов“, ТС „Илинден“, ВИГ „Приятели“
15 години изпълнителките от Женската камерна фолклорна група живеят с живото, непознато и многообразно звучене на благозвучна народна песен. Тази жажда да откриват повече за скритото и древно съкровище на чудните звуци, носещи се в песента, и да я предават на нас- публиката. Песните им могат да ни развеселят, могат и да ни разплачат. Характерното за камерната група е, че винаги и за всеки концерт готвят нов репертоар.

След 15 години Камерната група е лесно разпознаваема и на фестивалните сцени не само с визия, но и с талант, идея и художествено изпълнение. Стара Загора, Ивайловград, Неделино, Кортен, Дорково, Сладун, гр. Царево, Китен, Свиленград, Слънчев бряг, Гълъбово, -Албена, Пещера, Елхово, Раднево, Хасково. Има присъдени 2 специални награди, 4 бронзови медала, 9 сребърни и 13 златни медала, последния от които само преди броени дни!
Участва и във Фестивала на плодородието и гроздобера- гр. Къркларели- Турция, както и във Фестивала на полифоничната музика гр. Балш, Албания,на който групата безапелационно е отличена с първа награда.
За дамите от Женската камерна фолклорна група българската народна песен се превръща от любимо хоби в неутолима жажда и стремеж да откриват повече и повече от скритото и древно съкровище на чудните звуци, носещи се в песента. Само човек, който не се е занимавал и докоснал до изкуството , не знае какво е това вълшебно чувство, което изпитваш всеки път щом излезеш на сцената.
Певиците от камерната група не просто пеят, те живеят с песента. Настоятелството на Народно читалище „Просвета- 1870“ отличи ЖКФГ с юбилеен плакет, поздравителен адрес и парична премия по повод 15- годишната й творческа дейност. Юбилейни медали и грамоти Председателят връчени на ДИМИТРИНА ПОРЯЗОВА, ВИОЛЕТА КАРАПЕЕВА, ЗЛАТКА ДОНЧЕВА, ЗЛАТКА ИЛИЕВА, НИКОЛИНА НИКОЛОВА, РАЙНА АТАНАСОВА, НИКОЛИНА КОЛЕВА, МАРИЯ ХРИСТОВА и МАРИАНА АПОСТОЛОВА. Юбилейна пластика получи г-жа ВИОЛЕТА КАРАПЕЕВА като основател на групата. Съюзът на Българските музикални и танцови дейци удостои ЖКФГ с отличието „Бронзова лира“.
Получени бяха още: Поздравителен адрес, парична премия и цветя от Кмета на Община Свиленград- инж. Г. Манолов.
Грамота и специален знак за творчество от Съюза на народните читалище с Председател г-н Николай Дойнов;
Поздравителен адрес и цветя и дарение от БСП- Свиленград
Дарение за подпомагане дейността на групата от г-н Никола Динков.
Поздравителен адрес и цветя от Лайнс клуб „Свилена“.
ВИГ „Приятели“,
Магия е човек да открива автентичното, защото в него има скрита сила. Както за един извор е важно да не пресъхва, и да се вливат в него нови, живителни сили. Ако любовта към песента и фолклора гори в повече сърчица, то той ще живее и ще се предава и занапред в бъдното поколение. Като Приказка която ни покорява, призовава нашето въображение, превръща се в светлина, в бъдеще, в смисъл на новия ни ден…

На многая лета, Женска Камерна Фолклорна Група!

IMG_6549 IMG_6553 IMG_6556 IMG_6561 IMG_6571 IMG_6572 IMG_6578 IMG_6582 IMG_6587 IMG_6591 IMG_6595 IMG_6600 IMG_6602 IMG_6607 IMG_6609 IMG_6615 IMG_6617 IMG_6620 IMG_6633 IMG_6634 IMG_6652 IMG_6654

  @   23 април 2019 0 Коментари

0 Коментари

Добави коментар

Предишен пост
«
Следващ пост
»
Темплейт: Zevion · Hostmonster Reviews в сътрудничество с My Wordpress Site. Поддръжка: Ясен Георгиев