Продължава ремонтът на читалището

Bulgaria-Turkey IPA Cross-Border programme , Проекти Брой коментари: 0

Ремонт на читалището

Ремонт на читалището

Продължават строителните дейности по  проект „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” – BEGIN, по Програмата за транс-гранично сътрудничество по ИПП „България-Турция”. Проектът се реализира от НЧ „Просвета-1870” в партньорство с Община Къркларели, Турция и е с обща стойност 647 493,67 евро, от които за  НЧ „Просвета-1870” – 395 443,81 евро, а за Община Къркларели -252 049,86 евро.

В момента текат довършителни дейности свързани със строителството и газификацията в сградата на читалището. До края на месеца самодейците ще влязат в изцяло ремонтирани  зали за репетиции.

Другите дейности на проекта са свързани с  изработване на  сценични костюми, доставка на музикални инструменти и озвучаване, оборудване на фоайета, кабинети,  репетиционни зали, конферентна зала,  арт център за занаяти и звукозаписно студио. Салонът на читалището ще бъде оборудван с  професионално озвучаване със сценични ефекти. За сцената ще бъдат изработени  и доставени нови  завеси, ръкави и подово покритие.

Ремонт на читалището

Сред дейностите заложени в проекта са, организиране на дни на турската култура в Свиленград и дни на българската култура в Къркларели. Очаква се на тях  всяка от страните да представи традиционните си бит, култура, ястия и занаяти. По проекта ще се проведе дискусионна кръгла маса, ще се изготви и отпечата „Културен пътеводител на трансграничния регион, който ще предоставя  информация и контакти на културни организации, личности и събития.

Ще се рекламират и промотират фолклорните фестивали, като най-значимите културни събития, традиционно провеждащи се в Свиленград и Къркларели. В дните на фестивала „Песни и танци без граници в Свиленград” ще гостуват изпълнители от Турция, а нашите певци и танцьори ще вземат участие във фестивала на плодородието и виното в южната ни съседка.

В турската община по същия проект ще бъде изграден изцяло нов културен център.

Този материал е създаден в рамките на проект „BEGIN”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Цялата отговорност за съдържанието  на настоящия материал  е на НЧ „Просвета-1870”. При никакви обстоятелства то не трябва да бъде приемано  за позиция на Европейския съюз и на Управляващия орган.

  @   28 януари 2014 0 Коментари
Tags : ,

0 Коментари

Добави коментар

Предишен пост
«
Следващ пост
»
Темплейт: Zevion · Hostmonster Reviews в сътрудничество с My Wordpress Site. Поддръжка: Ясен Георгиев